Oferta
Mam przyjemność przedstawić Państwu ofertę handlową, którą stanowią produkty pozyskiwane w moim gospodarstwie pasiecznym.
Znaczna ilość rodzin pszczelich usytuowana jest w odległości kilkunastu kilometrów od miasta, w środku lasu, co daje mi dużą możliwość pozyskiwania miodów czystych ekologicznie.
Miód rzepakowy
Miód ten stanowi cenną odżywkę regenerującą w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Bardzo przydatny jest w chorobach serca, głównie naczyń wieńcowych i układu krążenia. Stabilizuje ciśnienie krwi i przyczynia się do zahamowania procesu miażdżycowego. Ponadto stosowany jest w leczeniu schorzeń wątroby i dróg żółciowych przyczyniając się do odtruwania organizmu. Ma zastosowanie w leczeniu, jako środek pomocniczy w schorzeniach nerek i układu moczowego oraz choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejszając stany zapalne i przyspieszając gojenie się tych narządów.
Miód akacjowy
Miód ten ma szczególe zastosowanie u chorych z lekkimi postaciami cukrzycy (nieinsulinozależnymi), w schorzeniach przewodu pokarmowego – zaburzenia trawienne, stanach skurczowych i zapalnych żołądka oraz jelit w nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego. Stosowany jest w schorzeniach układu nerwowego oraz ma zastosowanie w leczeniu cukrzycy typu II.
Miód lipowy
Miód ten uważany jest za najlepszy środek w leczeniu przeziębienia, grypy, w schorzeniach górnych i dolnych dróg oddechowych (zapalenie oskrzeli i zapalenie płuc). Ponadto ma działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, przeciwkaszlowe i wykrztuśne. Poza tym ma działanie moczopędne skutecznie likwidując obrzęki oraz nieznacznie obniżając ciśnienie krwi.
Miód malinowy
Ma jasny kolor, po skrystalizowaniu jest prawie śnieżnobiały. Ma działanie napotne, antyseptyczne i przeciwgorączkowe. Stosuje się go w przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżycie jelit, żołądka i niedokrwistości.
Miód chabrowy
Charakteryzuje się największą zawartością lizozymu wśród wszystkich miodów, enzymu ograniczającego rozwój drobnoustrojów i decydującym o jego działaniu antybiotycznym. Lizozym spełnia w miodzie wielorakie funkcje. Poprzez właściwości antybiotyczne hamuje rozwój grzybów, bakterii i pierwotniaków. Istotne jest to, że enzym ten uczestniczy w mechanizmie przeciw drobnoustrojowego działania miodu.
U człowieka enzym ten stanowi czynnik odporności nieswoistej, która podwyższa odporność na zakażenia. Zdecydowanie polepsza funkcjonowanie układu odpornościowego.
Miód wielokwiatowy
Miód ten jest doskonały w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, działa pozytywnie na serce i układ naczyniowy, uzupełnia niedobory witamin i pierwiastków ponadto wykorzystywany jest w stanach zapalenia wątroby (wspomaga jej detoksykacje). Stosuje się go również w leczeniu stanów alergicznych dróg oddechowych (astma oskrzelowa otopowa, katar sienny).
Miód gryczany
Ma barwę ciemnobrązową, charakterystyczny zapach i ostry smak. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Polecany jest przy stanach osłabienia pamięci, wzroku i słuchu oraz w schorzeniach wątroby. Zawiera spore ilości dobrze przyswajalnego magnezu, dlatego polecany jest w leczeniu chorób nowotworowych. Działa wspomagająco na pracę mięśnia sercowego.
Miód spadziowy
Najczęściej stosowany jest na dolegliwości dróg oddechowych. Jego działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne dobrze wpływa na przeziębienia jak i poważniejsze choroby, jak choćby zapalenie płuc. Miód spadziowy używany jest również na schorzenia stawów i układu nerwowego.
Miód nawłociowy
Polecany jest głównie w chorobach nadciśnienia tętniczego. Czyni wręcz cuda w ludzkim organizmie. Ma zastosowanie ogólnie w chorobach układu krążenia, prewencji przed miażdżycą. Pomaga też przy nadmiernym stresie i wyczerpaniu fizycznym. Ponadto zalecany jest w chorobach dróg moczowych, prostacie i kamicy nerkowej.
Miód wrzosowy
Jest bogatym źródłem witamin A, B, B6, PP i biopierwiastków. Ceniony jest ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnego żelaza. Aktywne biologicznie składniki miodu wrzosowego o działaniu moczopędnym, bakteriobójczym i przeciwzapalnym sprawiają, że jest on wykorzystywany w leczeniu schorzeń nerek, dróg moczowych i prostaty. Skuteczny w chorobach błony śluzowej jamy ustnej i gardła, migdałków oraz schorzeniach przewodu pokarmowego. Ułatwia trawienie i wywiera korzystny wpływ przy stanach zapalnych żołądka i jelit.
Miód leśny
Miód leśny pozyskiwany jest wyłącznie z roślin rosnących w lasach. Zalecany jest przy chorobach górnych dróg oddechowych i przeziębieniach. Działa bakteriobójczo, podnosi odporność i kondycję organizmu. Miód ten stosowany jest również przy chorobach serca oraz układu krążenia. Poprawia samopoczucie, dodaje energii i regeneruje organizm.
CENNIK MIODU
RODZAJ MIODU | 315 ml | 500 ml | 900 ml |
Spadziowy(liściasta) Wielokwiatowy Rzepakowy Akacjowy Lipowy Klonowy Nawłociowy Chabrowy Leśny Faceliowy, Fasolowy Pyłek kwiatowy/Pierzga/ Propolis Borówkowy/Gryczany |
25,00zł
18,00zł 20,00zł |
37,00zł
28,00zł brak 30,00zł |
65,00zł
48,00zł brak 50,00zł |
Pyłek kwiatowy
Jest to produkt o bardzo złożonym składzie chemicznym. Stwierdzono, że występuje w nim 450 substancji: białka, wolne aminokwasy, węglowodany, tłuszcze właściwe, sterole, witaminy, biopierwiastki, flawonoidy, kwasy organiczne i substancje o działaniu antybiotycznym. Aktywizuje przemianę materii oraz zużycie tlenu w tkankach, pobudza czynności szpiku kostnego. Polecany jest przy anemii, prostacie, zapaleniu nerwów, zmianach anatomicznych mózgu, zawrotach i bólach głowy. Działa osłonowo przy stosowaniu leków syntetycznych.
Propolis
Propolis, potocznie nazywany jest kitem pszczelim, zbierany jest przez pszczoły z pączków kwiatowych i kory wielu drzew liściastych. Ma bardzo duże działanie antybiotyczne, szczególnie na bakterie i grzyby chorobotwórcze. Działa odnawiająco na tkanki miękkie, chrzęstne i łączne, działa na układ immunologiczny, przeciwutleniająco, przeciwnowotworowo ponadto działa na układ nerwowy i sercowo naczyniowy.